Kroonjuwelen

Kroonjuwelen

Kroonjuwelen – een verzameling van succesvolle praktijkverhalen om samen het kind te zien.

Welke ideeën/aanpakken slagen, welke instrumenten zijn ontwikkeld.

Laat ons graag jouw Kroonjuweel weten, zodat ook anderen het kind kunnen zien met jouw hulp(middel). We plaatsen deze dan hier op onze website.

Je kunt ons natuurlijk ook over de Kroonjuweel van iemand anders berichten.

Hoe? Geef een duidelijke omschrijving van de Kroonjuweel: wie heeft deze bedacht/ontwikkeld, waarom, wat is de doelgroep en hoe is het te gebruiken te gebruiken. Geef graag ook voorbeelden van gebruik in de praktijk. Noteer contactgegevens voor belangstellenden. Afbeeldingen zijn natuurlijk welkom.

Mail je bijdrage met eventuele afbeeldingen naar: 360grView@gmail.com.

Al ontvangen Kroonjuwelen

2013-001 Peuteracademie. Voorgedragen door: Kidztower Nieuwegein

2013-002 Pientere peuters. Voorgedragen door: De kleine wereld

Scroll naar beneden om over deze Kroonjuwelen te lezen.

———————————————————————————————————————————————————–

Kroonjuweel 2013-001
Kroonjuweel 2013-001

Peuteracademie

Kidztower

Kinderopvangorganisatie KidzTower in Nieuwegein heeft een peuteracademie: Pientere Peuter Pret!

Het gaat hier niet om 3+ kinderen die bij elkaar zitten zoals bij andere peuteracademies het geval is. Het gaat hier echt om kinderen waarvan is vastgesteld dat er een grote ontwikkelingsvoorsprong is.

Het IQ van de kinderen kan na een gesprek met ouders en een gesprekje met het kind door middel van een intelligentietest worden vastgesteld, (bv. met de SON, de WPPSI is pas vanaf 2;6/4;0 jaar  🙂 ) maar dit is geen voorwaarde, elk slim en nieuwsgierig kind is welkom.

De ontwikkeling van de kinderen wordt twee keer per jaar getoetst met de CITO, deze sluit aan op de Cito toetsen van de basisschool.

Linda Kervers draait dit groepje kinderen op maandag- en woensdagochtend. Zij geeft kinderen de ruimte om te ontdekken, ze stimuleert de kinderen zelf na te denken en het belangrijkste is: De kinderen worden erkend in hun capaciteit. Tijdens het fruit eten wordt er veel Engels gesproken, de focus ligt hierbij op het benoemen van kleuren, kleding en dingen die je om je heen ziet. De kinderen vragen ook steeds in het Engels een stukje van het soort fruit wat zij willen. Linda zoekt zelf veel materialen. Een leuk voorbeeld is dat er in de ochtend een weerklok gebruikt wordt de kinderen kunnen daarop aangeven wat voor weer het is die dag.

Tot slot is er ruimte voor zintuigen, de kinderen mogen voelen, bijvoorbeeld met zand en water maar ook met scheerschuim. Ook ligt er accent op muziek en beweging.

Ouders zijn blij dat deze mogelijkheid aan hun kind geboden wordt.

Er zijn plannen voor een naschoolse groep die zich richt op deze doelgroep.

Het is bedacht door: KidzTower

De reden is: te voorkomen dat deze kinderen vastlopen

Het is bedoeld voor: Peuters (BSO waarschijnlijk later ook)

Ouders kunnen zich uiteraard aanmelden, er is ruimte voor meerdere kinderen.

Contact:
KidzTower Nieuwegein
Meerwal 1 – 7 | 3432 ZV Nieuwegein
http://kidztower.nl
info@kidztower.nl

Meer informatie via deze link.

———————————————————————————————————————————————————–

Kroonjuweel 2013-002
Kroonjuweel 2013-002

 

Pientere Peuters

De kleine wereld logo

Pientere Peuters
De methode Pientere Peuters ontstond toen Fanny Cattenstart bij ons, kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld, onderzoek ging doen naar het uitdagen van peuters. Als snel bleek dat het bieden van uitdaging niet het belangrijkste aandachtspunt is. Het zien van de kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong blijkt in praktijk niet eenvoudig voor pedagogisch medewerkers. Iedereen heeft een eigen kader en signalering met alleen maar een kenmerkenlijstje is dus niet werkbaar.

Het onderzoek richtte zich daardoor op het signaleren en als snel werd dit aan de werkvorm spelobservatie gekoppeld. Er ontstond een instrument, een praktisch handvat waarin zowel signalering als aanbod opgenomen zijn. En zo is Pientere Peuters uitgegroeid tot een totaalpakket. Met onder andere observatielijsten, spelletjes en blokken met bijbehorende bouwkaarten, kan een medewerker beoordelen of een kind aan de criteria voor een ontwikkelingsvoorsprong voldoet.

Bij De Kleine Wereld waren we al gericht op talent en niet op achterstand, we werkten al aan de positieve blik in plaats van alleen kijken naar problemen. Pientere Peuters geeft ons hierbij handvatten en is ook nog een verlengstuk. We kijken naar alle kinderen meer vanuit wat ze kunnen. Het materiaal wordt zo beter benut en we kunnen de ontwikkeling beter in de gaten houden.

Onze pedagogisch medewerkers vinden de tools prettig en geven de kinderen graag de uitdagingen tijdens de spelobservaties, maar ook daarbuiten. Het referentiekader is verder ontwikkeld waardoor het makkelijker is om de ontwikkeling goed te observeren en invulling te geven aan spelen. Medewerkers kijken echt anders naar alle kinderen en zijn zich er van bewust dat er op de groep een pientere kind tussen kan zitten. Kortom, voor ons een mooie aanvulling op onze visie en een praktische tool voor op de groepen.

Marjolein Tijsterman
Pedagoog De Kleine Wereld

Contact:
De Kleine Wereld
Jan Luijkenstraat 6 | 1071 CM Amsterdam
http://www.dekleinewereld.nl
marjolein@dekleinewereld.nl

Meer informatie via deze link.

———————————————————————————————————————————————————–

Advertenties

3 thoughts on “Kroonjuwelen

  1. Jammer dat het niet wat dichter bij ons in de buurt is, maar 45 min. reistijd is toch wel wat veel 😉

  2. Waar woon je en denk je dat je eigen KDV interesse heeft? We zijn met 9 experts over het land bezig om een plan te maken om dit voor meer peuters bereikbaar te maken.

  3. Ik ben VOOR. Ik wil me hiervoor inzetten, regio Amsterdam, omdat ik vanuit de ouders van hoogbegaafde kinderen de vraag krijg of er niets te regelen is voor jonge kinderen. Ik ben auto-didact in het onderwerp, maar kan ook wel lesbevoegdheid kleuters, basisschool en orthopedagogiek op mijn naam schrijven. Denk eraan een groep te beginnen met kinderdagverblijven in de buurt. Heb zelf een slimme peuter van net 3 die zo mee kan doen!
    Alle contacten zijn welkom! Ik heb de (groeiende) expertise, tijd en de passie me ervoor in te zetten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s