Even voorstellen: Evelyn Kroesbergen @ 360grView

Evelyn KroesbergenDr. Evelyn Kroesbergen: adviseur wetenschappelijk onderzoek voor stichting 360grView.

Ik werk als universitair hoofddocent Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Ik ben in 2002 gepromoveerd op kinderen met rekenproblemen. Vanaf die tijd heb ik me in onderwijs en onderzoek verbreed naar kinderen die op de één of andere manier speciale onderwijsbehoeften hebben. Het kenmerk van de pedagogiek is dat het kind altijd in zijn/haar context wordt gezien. In deze visie is het niet het kind dat een probleem heeft, maar het samenspel van kind, ouders/gezin, school/leerkracht. Dit biedt ook veel meer aanknopingspunten voor verandering dan wanneer ervan uitgegaan wordt dat alle problemen door het kind veroorzaakt worden. Deze manier van kijken naar het kind spreekt mij erg aan en ik ondersteun daarom het werk van de stichting 36ogrView van harte.

De laatste jaren heb ik me ook specifiek gericht op hoogbegaafde kinderen, al dan niet met specifieke leerproblemen als dyslexie en dyscalculie. Deze groep was duidelijk onderbelicht in onze opleiding en daar heb ik verandering in gebracht. Ook heb ik inmiddels al een heel aantal onderzoeksprojecten gecoördineerd, onder andere naar vroege signalering van hoogbegaafde kinderen, effecten van plusklassen, versnellen, Leonardo-onderwijs, het zelfbeeld van hoogbegaafde kinderen, en beelddenken in relatie tot hoogbegaafdheid. De laatste tijd richt ik me vooral op het ontwikkelen van talent waarbij creativiteit een centrale rol speelt. In mijn onderzoek combineer ik methoden uit de pedagogiek, onderwijskunde en neurowetenschappen. We gebruiken dan ook vragenlijsten,
(neuro-)psychologische testjes, EEG en oogbewegingsonderzoek.

Naast mijn onderwijs- en onderzoekstaken werk ik ook als orthopedagoog binnen het Ambulatorium van de Universiteit Utrecht. Ik houd me daar vooral bezig met jonge kinderen met leerproblemen en hoogbegaafde kinderen. Vanaf september is daar ook het Pieter Span Expertisecentrum Hoogbegaafdheid gevestigd. Ik geniet van deze combinatie van werkzaamheden, en wil doen wat ik kan om  het onderwijs aan meer- en hoogbegaafde kinderen in onze maatschappij te verbeteren

Advertenties
Dit bericht is geplaatst in360gr View, Even voorstellen, Hoogbegaafdheid, Leerproblemen, Onderwijs, Onderzoek en getagd , , , , , op by .

Over Webmaster

*Trajectbegeleiding voor ouders Als je met vraagtekens zit die je kind betreffen is het soms handig als je iemand hebt die een luisterend oor heeft, met je meekijkt, met je meedenkt. Die je ook advies geeft over de stappen welke ondernomen kunnen of moeten worden om je kind goed te (laten) begeleiden. I-CARUS doet dit op het gebied van (een mogelijke) ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid. Ook voor gedrags- en leerproblemen zoals ADHD, autisme, dyslexie, beelddenken en voor Leonardo onderwijs. Er wordt samen met de ouders geprobeerd een goed beeld te vormen van het probleem, zodat er naar mogelijke oplossingen kan worden toegewerkt. *Coaching ‘Ik leer anders’ - beelddenken Een grote groep ondergewaardeerde leerlingen heeft juist een bijzondere gave: het zijn beelddenkers! Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal niet begrepen en onthouden. Vaak hebben beelddenkers een leerachterstand of denkt men aan dyslexie. Bijles helpt niet of nauwelijks omdat er dan nog meer schoolwerk op ‘foute’ wijze wordt aangeboden. De training ‘Ik leer anders’ vertaalt de lesstof naar de manier van denken van het kind. Het is ook mogelijk om als school om hulp te vragen voor een kind. Dit met toestemming van de ouders. *Presentaties of studiedag Meer te weten komen over hoogbegaafdheid of beelddenken? Voor (onderwijs) organisaties kan er een presentatie gegeven worden over hoogbegaafdheid of beelddenken. Voor het onderwijs bieden we ook een studiedag beelddenken - ‘Ik leer anders’. Specialties Hoogbegaafdheid, autisme, ADHD, ADD, sensorische integratie, motorische problemen, dyslexie, dyscalculie, beelddenken etc of een combinatie hiervan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s